Rodzaje diet

Zdrowie i dieta


Dieta w nadczynności tarczycy

Objawami nadczynności tarczycy jest kołatanie serca, utrata wagi, bezsenność i pocenie się. Zbyt duża ilość hormonów wydzielanych przez tarczycę do organizmu powoduje zwiększenia tempa procesów zachodzących w organizmie, np. zwiększone zużycie tlenu, przemian białkowych, tłuszczów, węglowodanów. Celem diety przy nadczynności tarczycy jest dostarczenie organizmowi więcej energii. Dieta przy nadczynności tarczycy ma znaczenie wspomagające, umożliwia zachować normalny poziom energii  i wagi ciała. Nieco innym typem diety jest dieta dla wrzodowców.

Dieta przy nadczynności powinna zawierać większą ilość kalorii niż normalna dieta (ok. 20% więcej). Polecana jest dieta bogatobiałkowa.

Dieta przy nadczynności – produkty polecane:

Przede wszytkim należy jeść więcej białka; mleka i jego przetworów, jaj, chudego mięsa, wędlin. Należy dbać o to, aby posiłki były lekkostrawne i zdrowe, unikać posiłków smażonych i tłustych.

Najlepszy sposób przyrządzania jedzenia to gotowanie na parze lub duszenie, bez obsmażania. Najzdrowsze są naturalne oleje roślinne. Zdecydowanie zakazane są napoje z kofeiną – kawa, mocna herbata, pepsi, napoje energetyzujące. Należy unikać niektórych warzyw, gdyż mogą powodować rozrost wola: kapusta, brukselka, kalarepa, brokuły, chrzan, rzodkiewka.