Rodzaje diet

Zdrowie i dieta


Co jeść aby zmniejszyć cellulit?

Dieta antycellulitowa może być stosowana nawet kilka razy do roku. Cellulit to dolegliwość polegająca na nierównomiernie rozłożonej tkance tłuszczowej, tworzącej na udach, pośladkach, ramionach wypukłe grudki, przypominające wyglądem pomarańczową skórkę.

Cellulit jest bardzo powszechny – dotyczy ponad 80% kobiet. Związany jest głównie ze złą dietą, otyłością, brakiem ruchu fizycznego i siedzącym trybem życia.

Dieta antycellulitowa, choć jest jednorazowa, powinna trwale zmienić nasze nawyki żywieniowe. Dieta na cellulit to dieta zdrowa. Menu powinno być bogate w warzywa, owoce, witaminę C, błonnik, produkty lekkostrawne (np. ryby, chude, białe sery, ryż, białe mięso), produkty bogate w potas (pomidory, ziemniaki, sałata). Wskazane są produkty bogate w węglowodany, takie jak makaron, ryż brązowy, płatki owsiane, kasze. Wskazane jest spożycie zwiększonych ilości pietruszki, selera, arbuza, truskawek i czereśni.

W diecie antycellulitowej niemoże również zabraknąć witamin z grupy B, oraz zdrowych tłuszczów roślinnych.

Należy unikać słodyczy, soli, cukru, białego pieczywa, słodzonych napojów. Codziennie należy pić przynajmniej 2 litry niegazowanej wody mineralnej, a także soki z pomarańczy, marchwi, zieloną herbatę. W walce z uporczywym cellulitem korzystne będzie zupełna rezygnacja z alkoholu, kawy i papierosów.

Dieta antycellulitowa działa moczopędnie, pobudza przemianę materii, oczyszcza ciało z toksyn, zmniejsza nagromadzone zapasy wody.