Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/fzf/public_html/snv.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Menu dla osób chorych na cukrzycę

Rodzaje diet

Zdrowie i dieta


Najlepszy jadłospis dla cukrzyka

Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna najczęściej wynika ze złego sposobu odżywiania, niehigienicznego sposobu życia – stres, brak ruchu, niewystarczająca ilość snu. Odpowiednia dieta w przypadku osób chorych na cukrzycę ma kluczowe znaczenie. Zbyt wysokie stężenie glukozy może mieć niebezpieczne konsekwencje, takie jak:

Dieta dla osób chorych na cukrzycę powinna być bogata w cukry złożone – cukry proste odpowiedzialne są za podniesienie poziomu cukru we krwi. Dietę cukrzycową pod wieloma względami przypomina dieta niskocholesterolowa.

Czego unikać? Należy bezwzględnie wystrzegać się produktów, w których cukier spożywczy jest głównym składnikiem, a także suszonych owoców. Należy również unikać kwasów tłuszczowych.

Co jeść? Cukry złożone znajdują się w warzywach, ziarnach zbóż. Należy zwiększyć ilość aminokwasów, utrzymywać dietę wysokobiałkową. Produkty polecane to m.in.: zdrowe oleje (rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek), mleko  odtłuszczone, biały, chudy ser, pieczywo razowe, mięso odtłuszczone np. indyk, chude wędliny itd.