Rodzaje diet
- Jak się zdrowo odżywiać?
- Skuteczne diety lecznicze
- Najnowsza dieta odchudająca South Beach
- Jak działa dieta kopenhaska?
- Co jeść aby zmniejszyć cellulit?
Zdrowie i dieta
Jak walczyć z chorobą wrzodową?
Choroba wrzodowa jest spowodowana ubytkami błony śluzowej żółądka i dwunastnicy, należy do najczęściej spotykanych schorzeń układu pokarmowego na całym świecie! Częściej występuje u mężczyzn w wieku 25 – 50 lat. Chorobie wrzodowej sprzyja niehigieniczny tryb życia, a w szczególnosci:
- palenie papierosów
- częste spożycie aspiryny i in. leków przeciwzapalnych
- nadużywanie alkoholu
- stresujący tryb życia
- podłoże genetyczne
Dieta w chorobie wrzodowej powinna być systematyczna. Pożywienie powinno być pełnowartościowe, posiłki spożywane regularnie w niewielkich porcjach, lekkostrawne i lekkie.
Należy zrezygnować z jedzenia smażonych potraw i ze spożywania wywarów mięsnych – pobudzają nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Najzdrowsze posiłki to te przygotowywane na parze, duszone bez obsmażania.
Owoce i warzywa najlepiej spożywać w formie przetartych soków. Zakazane są wszelkie ciężkostrawne produkty (powodują bóle brzucha i wzdęcia):
- nasiona roślin strączkowych
- kapusta,
- ciemne pieczywo
- wędliny i ryby wędzone
- niedojrzałe owoce
- a także ocet, ogórki konserwowe, grzybki marynowane.
Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze spożywanych potraw – zbyt gorące mogą zaostrzać objawy choroby. Należy równieżograniczyć przyprawy, szczególnie ostre: pieprz, papryka, chilli, gorczyca, curry. Polecane są przyprawy łagodne, np. koperek, kminek. Dieta przy wrzodach zupełnie różni się od diet odchudzających – np. dieta plaż południowych.