Rodzaje diet

Zdrowie i dieta


Jak walczyć z chorobą wrzodową?

Choroba wrzodowa jest spowodowana ubytkami błony śluzowej żółądka i dwunastnicy, należy do najczęściej spotykanych schorzeń układu pokarmowego na całym świecie! Częściej występuje u mężczyzn w wieku 25 – 50 lat. Chorobie wrzodowej sprzyja niehigieniczny tryb życia, a w szczególnosci:

Dieta w chorobie wrzodowej powinna być systematyczna. Pożywienie powinno być pełnowartościowe, posiłki spożywane regularnie w niewielkich porcjach, lekkostrawne i lekkie.

Należy zrezygnować z jedzenia smażonych potraw i ze spożywania wywarów mięsnych – pobudzają nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Najzdrowsze posiłki to te przygotowywane na parze, duszone bez obsmażania.
Owoce i warzywa najlepiej spożywać w formie przetartych soków. Zakazane są wszelkie ciężkostrawne produkty (powodują bóle brzucha i wzdęcia):

Pamiętaj o odpowiedniej temperaturze spożywanych potraw – zbyt gorące mogą zaostrzać objawy choroby. Należy równieżograniczyć przyprawy, szczególnie ostre: pieprz, papryka, chilli, gorczyca, curry. Polecane są przyprawy łagodne, np. koperek, kminek. Dieta przy wrzodach zupełnie różni się od diet odchudzających – np. dieta plaż południowych.